čtvrtek 22. ledna 2015

Nový pomocník: domácí pekárna

K Vánocům jsem dostala domácí pekárnu chleba. Zatím jsem z ní celkem nadšená. Ta vůně domácího chleba je úžasná. Navíc je celé pečení velmi jednoduché. Naházím všechny suroviny do pekárny, zapnu a jedu na procházku s kočárkem. Když se vracíme už od výtahu cítím tu nádhernou vůni. Sousedi musí závidět :-)



V pekárně jsem už kromě chleba pekla i bábovku a dokonce i sekanou :-) Všechno se zatím povedlo na jedničku. Někdo sice nemá chleba z domácí pekárny rád, protože nemá tu klasickou kůrku jak jsme zvyklí, je to prostě spíš něco jako toustový chléb, tzn. bez kůrky, mě ale absence kůrky vůbec nevadí. Ba naopak.

Aby to pečení ale nebylo tak jednoduché. Zkoušíme teď doma bezlepkovou dietu. Ne že bychom byli celiaci, ale přece jenom o tom, že lepek může být příčinou mnoha zdravotních problémů se poslední dobou vášnivě diskutuje, tak jsme se rozhodli to vyzkoušet. Já na sobě zatím žádnou pozitivní změnu nepozoruji, ale manžel tvrdí, že je mu bez lepku lépe, takže se rozhodl najet na striktně bezlepkovou stravu a opravdu to dodržuje. Sice mě to mrzí, protože jsem se těšila, jak budu právě jemu - milovníkovi chleba - péct domácí chlebík, ale co se dá dělat. Takže si teď rozšiřji kuchařské obzory o novou oblast a to sice bezlepkové mouky a bezlepkové pečení. Nakonec to nevypadá tak hrozivě, jak jsem si vždycky myslela. Dokonce mi připadá, že bezlepkové vaření a pečení je mnohem jednodušší než vaření a pečení bez mléka a vajec, které jsem si taky kvůli synově alergii v době kojení vyzkoušela. Při bezlepkové stravě se totiž místo klasické mouky použije bezlepková mouka (ano má trochu jiné vlastnosti, ale to se dá zvládnout, nevýhodou je spíš to, že je cca 8 x dražší než normální pšeničná mouka). Zatímco mléčné produkty a vajíčka se nahrazují poměrně špatně - o plnohodnotné náhradě se moc mluvit nedá -zvlášť pokud nechcete nebo nemůžete používat sóju.

Takže... ačkoliv jsem to původně neměla v úmyslu, rozhodla jsem se, že sem tam zde zveřejním i nějaký ten svůj vyzkoušený recept. Třeba to někomu pomůže... :-)

Jinak ještě pro doplnění. Na stole mi tu stojí pekárna značky SilverCrest, kterou prodávají čas od času v Lidlu. Stojí asi 1200 a za tu cenu je myslím hodně dobrá. Zatím s ní nemám žádný problém. Peče dobře. Má i program pro bezlepkové pečení a na marmelády - to už se taky těším až vyzkouším :-)

Mějte se

2 komentáře:

  1. Dobrý den, jako uznávám, že domácí pekárna je pomocník vítaný, na druhou stranu ale klasická montovaná hala udělá mnohem více za mnohem méně peněz. Tak to prostě je a to je kouzlo sériové, respektive velkovýroby, bavíme-li se o pečivu v takovém ohledu, jak ho dneska chápeme. :) Ale máme ji doma taky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsme ji k Vánocům dostali, ale měli jsme problém s tím, že nám vyhazuje pojistky. A jako to máme jističe fakt docela silné, protože jsme dávali indukční desku a tak jsou na 32 A. Tak manžel pozval elektrikáře a ten zjistil, že máme ve zkratu jedno světlo, které to pak už neudrží. No, nakonec to vyřešili cylindrické vložky. Vybírali jsme je podle recenze https://www.recenzopedia.cz/dilna-stavba-zahrada/cylindricke-vlozky/4-bezpecnostni-trida, aby měli právě už tu vyšší bezpečnostní třídu.

    OdpovědětVymazat